توقیف اتومبیل مزاحمین نوامیس (+عکس)
هنر نمایی های شگفت انگیز با گچ بر روی دیوار+تصاویر!
رستورانی زیبا در آبهای اقیانوس+تصاویر
پلی عجیب با شیبی باور نکردنی!+عکس
تصاویر جالب و دیدنی از سفر به ماه
نوه کوچولوی رهبر انقلاب در نماز عید فطر+عکس
سلفی هنرمندان؛ احسان علیخانی با احسان خواجه امیری
عکسهای خفن نرگس محمدی در سال 94
میدان تجریش 114 سال پیش+عکس
مردهای جذاب سال2015+تصاویر
غیرعادی ترین نقاط توریستی جهان+ تصاویر
خودرویی اعجاب انگیز از بنز+تصاویر
بازدید از نمایشگاهی که جعل شد!
بزرگترین هتل جهان در جوار مسجدالحرام
تصاویر هنری را از درون لباس زنان ببینید
ترکیب عکس
شبنم قلی خانی کنار دریا+عکس
نبرد مارمولکهای بزرگ+تصویر
تصاویری از گلهای عجیب و غریب و زیبا
تصاویری از دره های عمیق و شگفت انگیز جهان
طراحی های زیبا برای درب ورودی ساختمان
دیدار آنجلینا جولی با اردوغان+تصویر
تمرین تیم ملی والیبال ایران و آمریکا
عکس زیبای كامبيز ديزباز در كنار دختر نازش!
این زن ها، مردانشان را خل می کنند!
پرندهای عجیب و منحصربفرد در آلمان (+عکس)
۱۰ حیوان باهوش دنیا را بشناسید!
قبل از تمرین چه بخوریم؟
بخش مسکن از چه زمان وارد رونق میشود؟
بیپولی سریال معمای شاه را تعطیل کرد
شهاب حسینی از جشنواره فجر استعفا داد
پیامک های عاشقانه جدید (دی ماه 94)
تصادف رانندگی باعث نصف شدن MVM شد! (+عکس)
علت ها و راهکارهای بی میلی جنسی
دانستنی های جالب و خواندنی
مغز انسان هم هک می شود!
پژوی کلاسیک قدیمی در ایران (+عکس)
توقیف اتومبیل مزاحمین نوامیس (+عکس)
خواب راحت و دیدنی این مرد تنها روی یک طناب! + عکس
یک میوه عالی + خواص درمانی میوه خرمالو
عکس زیبای دختر کوچولوی علی کریمی + عکس
معرفی بهترین ریمل ها از نظر مصرف کنندگان
عطرهای دهۀ 90 میلادی هنوز زنده اند
مهراوه شریفی نیا تماشاچی ویژه بازی بارسلونا و سویا+ عکس
وزیر بهداشت در صف پلکان+عکس
دانشمند سه گوش استرالیایی!+ تصاویر
دستخط رهبر انقلاب در مورد تدفین شهدای غواص
کارت عروسی و گوسفندان بخت برگشته!
ستایش
این سریال از زمان پخش تاکنون با اقبال خوبی از سوی مخاطبان سیما مواجه شده است. این در حالی است که برخی معتقدند «ستایش» مضمونی بسیار تلخ دارد. به همین بهانه....
سلطانی: از «مرگ» استفاده نکردم که روی مخاطب تاثیر بگذارم
سعید سلطانی معتقد است سریال «ستایش» یکی از نقاط درخشان کارنامه کارگردانی اوست.
سعید سلطانی از جمله کارگردانانی است که او را بیشتر با ساخت سریالهای موفق تلویزیونی چون «پس از باران»، «خانهای در تاریکی»، «شکرانه» و... به یاد میآوریم.
مجموعه «ستایش» تازهترین اثر سلطانی است که هر هفته جمعه شب از شبکه سه روی آنتن میرود. این سریال از زمان پخش تاکنون با اقبال خوبی از سوی مخاطبان سیما مواجه شده است. این در حالی است که برخی معتقدند «ستایش» مضمونی بسیار تلخ دارد. به همین بهانه گفتوگوی ما با کارگردان این مجموعه را میخوانید.
مدتی قبل بود که معاون سیما تولید آثار تلخ در تلویزیون راممنوع کرد. پخش سریال «ستایش» که به زعم عدهای سریال تلخی است و به زعم عده ای دیگر -از جمله آقای ضرغامی- فقط یک ملودرام اجتماعی است حرف و حدیث های زیادی را به دنبال داشت, آیا قبول دارید «ستایش» سریال تلخی است؟
ابتدا لازم میدانم، درباره داستانهایی که مضمون تلخی دارند، صحبت کنم. شاید بتوان اینطور توضیح داد که سریال های تلخ درباره مضامینی هستند که به نوعی سیاه نمایی میکنند یا قصدشان این است که واقعیات را از تمام جهات نبینند. شاید گزاره «سریال تلخ» در مورد چنین آثاری مصداق داشته باشد ومعنی پیدا کند. اما در مورد مجموعه «ستایش» ما کل روایت داستان را بر مبنای روایت واقعی از آدمهای واقعی طراحی کردیم. تصورم این است که برای بهوجود آوردن یک درام نیکی و بدی در کنار هم معنا پیدا میکند وبه نظرمن به صرف اینکه ما بخواهیم تمام نکات مثبت یک داستان را نشان بدهیم این موضوع کمی سهل انگاری و ساده اندیشی است.
درواقع یک درام از سیاه و سفیدها تشکیل شده و اگر سیاهی نباشد اندازه سفیدی معلوم نمیشود. بخش مهم این سریال به این موضوع میپردازد که نوعی امیدواری در آدمهای داستان ما به چشم میخورد .چه درآدمهایی که وجوهات منفی آنها بیشتر از مثبتشان است و چه درآدمهای مثبت.ما دائما این نگاه امیدوارانه را می بینیم . من فکر میکنم وجود چنین خصوصیتی است که مجموعه «ستایش» را برای مخاطبانش قابل تامل کرده و بیننده احساس غرابتی رابا آدمهای داستان احساس میکند.
اما فکر نمیکنید درام این قصه با مرگ بسیاری از پرسوناژها شکل گرفته است و همین موضوع «مرگ» داستان را تلخ تر میکند؟
اصلا این مواجه ما با مرگ بسیار واقعی و ساده است. مسئله «مرگ» اتفاقی است که برای همه آدمها میافتد و با زندگی روزمرهشان عجین است. همه ما قطعا عزیزانی را از دست میدهیم و یا دادهایم. این موضوع مانع از این نمیشود که زندگی روزمره را فراموش کنیم و نخواهیم زندگی کنیم.
در واقع چینش نقاط تلخ و تاریک در داستان «ستایش» مقارن با وضعیتهای خوشایندی است که باعث تلطیف این ماجراها شده است. به عنوان مثال مرگ مادر ستایش و تولد نازگل. این اتفاقات کنار هم در فیلمنامه با دقت و هوشیاری قرار گرفت و حوادث طوری کنار هم گذاشته شد که زهر این واقعیتهای تلخ داستان گرفته شود و برای مخاطب قابل درک باشد.
در کل باید بگویم استفاده از عنصر «مرگ» به دلیل بالا بردن تاثیر رابطه کار و مخاطب نبود. مطرح کردن هر واقعیت اجتماعی در داستان بنا بر ضرورت و پیام اصلی ماجرا است.
«ستایش» در دوره زمانی خاصی روایت میشود که چندان دور نیست. چه تمهیدی وجود داشت که این قصه در این دوره خاص روایت شود؟
غالبا من در انتخاب کارها قبل از اینکه دوره زمانی خاصی را مد نظر قرار دهم، به قصه نگاه میکنم و البته درگیر شدن خودم با داستان. من بعد از خواندن بخش اول فیلمنامه «ستایش» که حدود 24 قسمت بود، به عنوان یک کارگردان با قصه درگیر شدم و احساس کردم این فیلمنامه چقدر هوشیارانه نوشته شده و تمایل داشتم هر چه زودتر این مجموعه را کارگردانی کنم، فارغ از ایندر چه دوره ای روایت میشود.
به لحاظ ساخت لوکیشنهای این مجموعه در این دوره زمانی خاص با محدودیتهایی روبرو بودید؟
بله. متاسفانه اثار تاریخی به لحاظ لوکیشن برای گروه تولید همیشه مشکلاتی را به همراه دارد و خصوصا وقتی فیلمبرداری تاریخ 20-10 سال گذشته باشد این ماجرا بسیار دشوار تر میشود. مثلا اگر فیلمی در زمان قاجار یا پهلوی ساخته شود، ما یک لوکیشن محدود به اسم شهرک غزالی داریم، ولی حقیقتا چیزی از دهه 60 در تهران و شهرستانها باقی نمانده است.
همه چیز تغییرات ظاهری و زیر بنایی کرده است؛ حتی نوع لباس، ساختمانها و حتی خیابانبندیها تغییر کرده و من از این حیث، 30 سال گذشته را یک برزخ تاریخی میدانم. دلیلش هم این است که شما به عنوان کارگردان تکلیفتان با فضایی که داستان در آن روایت می شود، روشن نیست. مردم ما اینقدر از این تاریخ دور نشدهاند که همه چیز یادشان رفته باشد. درمقابل همه چیزهایی که آن زمان وجود داشته در دسترس نیست که بتوانید مهیا کنید و کارتان را اجرا کنید.
هرچه به تاریخ امروزمان نزدیک می شویم، ساخت مجموعهها سختتر میشود .حقیقتا دراین دوره ای که سریال «ستایش» تعریف میشود، ما برای اجرا و نماهای خارجی واقعا با دردسر و سختی کار مواجه بودیم.
در مورد «ستایش» هم ابتدا به داستان نگاه کردم و چون من را درگیر کرد، بعد متوجه سختیهایی شدم که از آن صحبت کردم. از لامپهای کممصرف تا نوع در و پنجرهها و خودروها همه چیز تغییر کرده است. نماهای داخل ماشین برای هر سکانس بسیار طاقتفرسا و پرهزینه بود. از لولههای گاز گرفته تا پلاک ماشینها همه اینها باید محو میشدند و فکر کنید برای یک سکانس ساده این موارد چقدر وقت گیر است.
گمان میکنم ایده ساخت سریال «ستایش» به زمانی بر میگردد که آقای ایرج قادری قرار بود این فیلم را کارگردانی کند و بعد آقای اصغر هاشمی و در نهایت شما. از آن زمان چه تغییری در کلیت فیلمنامه یا عوامل صورت گرفت؟
بله بانی این کار ایرج قادری بود که شکلگیری اولیه فیلمنامه به عهده ایشان بود و انتخابهایی هم برای عوامل صورت گرفته بود که متاسفانه ایشان نتوانستند این کار را ادامه دهند.
آقای اصغر هاشمی کار را شروع کردند، چند ماهی زحمت کشیدند و ایشان هم متاسفانه به دلایلی نتوانستند کار را ادامه بدهند و از طرف شبکه، من به عنوان ادامهدهنده کار انتخاب شدم. زمانی که به این کار اضافه شدم بخش زیادی از شخصیتهای این مجموعه انتخاب شده بودند، بازیگرانی مثل آقای ارجمند،پاکدل، سلوکی، کبریتی و خانم تیرانداز و با مراجعه به فیلمنامه فهمیدم انتخاب بازیگران به دقت انجام شده است و اگر خودم میخواستم انتخابی انجام دهم شاید بهتر از این نبود.
بنابراین بنده با همین بازیگران شروع کردم و کار را ادامه دادم و بعد دوستانی که اضافه شدند بر مبنای نوع تجربه و ظرفیت کاری که داشتند انتخابها صورت گرفت و خوشبختانه ترکیب خوبی از بازیگران سینما تلویزیون و تئاتردر این مجموعه حضور دارند.
تصویربرداری مجموعه چقدر زمان برد؟
تصویربرداری این مجموعه که شامل 45 قسمت اول بود، تیر ماه 88 شروع شد ودر نهایت 26 اسفند 89 فصل اول تمام شد. همین که تولید بخش اول کار کمی طولانی به نظر می رسد، مربوط به همین سختیها است.
قصه خیلی پر لوکیشن و پرماجرا است و حواشی و داستانهای فرعی زیادی داشت و البته تدارک و اجرا و تطبیق داستانهای فرعی با داستان اصلی وقت زیادی را میگرفت، اما شاید میشد با تدبیری کار را طوری انجام داد که سریعتر انجام شود، اما به لطف خدا حاصل کار خوشبختانه قابل قبول است.
در مجموعه «ستایش» با طیفی از بازیگران با تجربه و کسانی که تجربه کمی در بازیگری داشتند روبرو بودید. این موضوع کار را برای شما سخت تر نمیکرد؟
خوشبختانه یا متاسفانه ما یک دستور العمل مشخص نداریم و هر کارگردان بسته به نوع تجربه و نوع نگاه و ظرفیت بازیگران و عواملش نوع و روش کارش را انتخاب میکند.
خوشبختانه ما در «ستایش» از طیف بازیگران برجسته تا بازیگران تازه کار را داشتیم که کار با هر کدام از آنها روشی داشت. در مورد آقای ارجمند نوع گفتوگوهای ما برای اجرا نقش ایشان به نوعی دیگری بود. آقای ارجمند پر از انرژی، ایده و تجربه بود. مبنای اصلی ما فیلمنامه بود و وقتی در مورد چگونگی اجرای نقش به تفاهم میرسیدیم همان اجرا میشد. در مورد بقیه بازیگران مبنای کار ما فیلمنامه بود و بر مبنای توانایی بازیگران از آنها اجرای مناسبی را میخواستم.
چیزی که در مجموعه «ستایش» باید بگویم این است که تفاهم و ترکیب بازیگران برجسته و بازیگرانی که خاستگاه آنها تئاتر بود و آنهایی که تازهکار بودند، این ترکیب بسیار منسجم را ساخت و با تفاهم کامل در این زمان طولانی کنار هم قرار گرفتند. حالا نتیجه کار به گونهای شده که بسیاری از مخاطبان به این موضوع اشاره می کنند که مجموعه به لحاظ اجرا در مقام بازیگری کار قابل توجه و قابل دفاعی است. من به عنوان کارگردان تصورم این است که کارگردان خوب کارگردانی است که اجازه میدهد آدمها بر مبنای آن دستور العمل کلی که فیلمنامه است کارشان را انجام دهند.
در مجموعه «ستایش» برخلاف کارهای پیشینتان از سکانس پلانهای طولانی کمتر اثری دیده میشود. این موضوع دلیل خاصی داشت؟
بله تا پیش از این دوستان به شوخی یا جدی میگفتند تو سکانس - پلان زیر هفت یا هشت دقیقه نمیگرفتی. چرا «ستایش» مثل کارهای قبلی تو نیست؟ باید بگویم این دستوری است که فیلمنامه «ستایش» به من داد و من آن را اجرا کردم و آن اجرا چیزی است که شبیه هیچ کدام از کارهای من نیست.
زمان تصویربرداری از نقش اول کارتان نرگس محمدی که بیشترین بار درام مجموعه را متحمل میشود در فرم اجرای نقش چه میخواستید؟
تمام تلاشم این بود که خودش باشد. نرگس محمدی به عنوان یک بازیگر جوان به علاوه پتانسیل و ظرفیت و استعدادی که دارد، دارای یک هوشمندی است و در واقع خودش را میتواند به نقش نزدیک کند.
فکر می کنم نوع بازی خانم محمدی درطول کار خودش متر خوبی است برای اتفاقی که به عنوان بازیگر برایش رخ داده است. از اولین پلانی که از ایشان گرفتیم تا آخرین پلان سطح و نوع بازی او فرق زیادی کرده و بهتر شده و این اتفاق باید میافتاد. ما برای نقش ستایش گزینهای متنوعی را داشتیم، ولی زمانی که خانم محمدی معرفی شد، معصومیتی در چهره و شخصیتاش بود که در نهایت برای این نقش انتخاب شد. آن معصومیت گزاره اصلی شخصیت ستایش است.
آیا در طول کار فیلمنامه تغییر کرد؟
در این کار با پرسوناژهای زیادی روبرو بودیم. در اجرا کمی تغییر اعمال شد، اما من تابع فیلمنامه بودم و کاملا آن را اجرا کردم. کار در تلویزیون با سینما متفاوت است. در سینما شما برای خلاقیتهای لحظهای فرصت دارید چون نهایتا با 60 سکانس روبرو هستید، اما وقتی با دو هزار دقیقه روبرو باشید، هوشمندانه نیست که به عنوان کارگردان دست به تغییرات لحظهای بزنید، چرا که وحدت کلی داستان به هم میریزد.
با توجه به سابقه زیادی که در زمینه ساخت سریال دارید در حال حاضر روند ساخت مجموعههای تلویزیونی را چطور میبینید؟
من فکر میکنم شکل و شمایل سریالسازی در مملکت ما رو به رشد است و دلیلش هم کارهای خوبی است که در چند سال اخیر میبینیم و نحوه ارتباطی که بیننده با مجموعههای تلویزیونی برقرار میکند.
با اینکه درحال حاضر با انبوهی از شبکههای ماهوارهای روبرو هستیم، اما باز هم میبینیم سریالهای خوب ایرانی مخاطبان خود را دارند و این نشان میدهد اگر سمت سوی آثار تلویزیونی با کیفیتتر شود، میتوان مخاطبان تلویزیون را راضی نگه داشت. به نظر من پرداختن به مسائلی که تا امروز به آنها پرداخته نشده و به طور کلی به تصویر کشیدن دغدغههای مردم میتواند زمینهساز ساخت آثار خوبی باشد.
مجموعه «ستایش» چه جایگاهی در کارنامه هنری شما خواهد داشت؟
به نظر من کیفیت به هیچ وجه اتفاقی نیست. اگر کاری خوب است تمام عوامل در کیفیت خوب اثر سهیم بودهاند و انتخابهای درستی صورت گرفته است .«ستایش» کاری است که میتوانم به عنوان یک نقطه درخشان در کارنامه هنریام به آن نگاه کنم و خوشحالم مخاطبان هم با این کار ارتباط برقرار کردهاند.
براي اين مطلب هيچ تگي نوشته نشده است ستایش